Májusi programok

9. csütörtök

17.00: A Sound okán - EMG hangszedő bemutató turné.

20.30: BOGGIE - lemezbemutató

boggie_debut.jpg

Csemer Bogi, Sebestyén Áronnal karöltve, 2012-ben kezd el dolgozni saját szerzeményeit összegyűjtő első lemezén. A dalszerzés folyamatában születik meg a döntés a zenekar átalakításáról és egy új távlatokat megnyitó művésznév felvételéről. Az album és a saját dalok stílusbeli irányvonala is e döntés mellett szól, így BOGGIE néven folytatja tovább művészi munkáját. Új lemezükön csak saját szerzemények kaptak helyet, elsősorban francia és angol nyelven.

http://www.boggieofficial.com/
http://www.facebook.com/BoggieOfficial

Belépő: 500 forint

10. péntek: P-Brán Trió

p-bran.jpg

Miért pont p-brán? A p-brán (avagy pébrán) p dimenziójú objektum, tehát egy olyan valami, aminek p irányban van kiterjedése. Eszerint p=1 húrnak felel meg, p=2 felületnek (membrán), és így tovább — állítólag — egészen tízig vagy tizenegyig. Valószínű, hogy mindnyájan egy magasabb dimenziószámú világban létező, négydimenziós (ebből három térbeli dimenzió, egy pedig az idő) „felületen”, tehát egy bránon élünk. Az anyag és pl. az elektromos vagy a mágneses erő a bránunkra korlátozódik, míg a gravitáció a bránon kívül, az extra dimenziókban is hat. A zene úgy énekeli meg mindezt, hogy közben nem mondja ki, nem írja le a képletét, nem magyarázza meg, de pillanatokra megmutatja a maga egészében, teljes valójában. A zenén belül is a jazz az, ami sokoldalúsága révén a legkomplexebb érzés-csomagok közvetítésére képes. A P-Brán Trió „kevésbé ciki” jazz standard-eket játszik. Szeretnék, hogy zene közben érezze a hallgató is (még ha nem is fizikus), hogy kicsit többről van itt szó, mint nyomorunknak a következő fizetési csekkig vagy nyugdíjig való sikeres meghosszabbítása.

14. kedd: Grencsó-Hock-Sárvári Trió

grencso.gif

Három magyar jazz-nehéztüzér áll össze a koncert erejéig. Grencsó István (szaxofon, fúvós hangszerek) évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal. Játszott a Makámmal és a Kampec Doloresszel, máig tagja a MAKUZ-nak. Hock Ernő (nagybőgő) Magyarország „legnépiesebb posztmodern kocsmazenekara”, a Zuboly nagybőgőse, jópár jazz-formáció tagja, és hangszerével a színpadon való zenélésbe is többször belekóstolt már. A színházi előadásokkal, a 60-as - 70-es évek táncdalos-beates funk zenéjét játszó Qualitons zenekarral és számos lemezfelvétellel tarkított életmódja, leginkább az általa kedvelt „free”-jazzhez hasonlítható. Sárvári Kovács Zsolt (dob) a Jazz tanszék elvégzése után tagja volt a Nigun zenekarnak, játszott Burány Béla triójában, a Dél-Alföldi Szaxofonzenekarban, Ágoston Béla és Grencsó István projektjeiben, valamint a Kovács Linda Quartetben. Eddigi leghosszabb zenei együttműködése a Borbély Mihály vezette Quartet B zenekarral (1997-2004) volt. Váczi Dániel triójának 1998 óta a tagja. Zenei világát meghatározza a népzenék szeretete és a modern klasszikus zene hatása (Bartók, Debussy, Sztravinszkij), de játékát erősen befolyásolta a new yorki avantgarde jazz is.

Belépő: 500 forint

31. péntek: Sickpicnic

sickpicnic_1.jpg

A zenekar megfordult már a Jazzben, akkor azonban más felállással. Virágot ez a formáció már nélkülözi sajnos, de helyette itt van Balázs a Ricsárdgírből. Manapság is döntően a kísérletezés és a zenei egység megteremtése a munkafolyamat magja és nem az eladhatóságra való törekvés. Zenéjükkel megpróbálnak az expresszió és a józan ítélőképesség határvonalán egyensúlyozni. A cél a zenekar tagjainak belső zenei kényszere közti kompromisszum létrehozása, ami ugyan nehezen behatárolhatóvá teszi a zenét, a hallgató számára mégis nagyon is emészthető. Próbáljátok csak ki!

2013.05.03. 20:56 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jazzkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr675279947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Jazz Kocsma

A Jazz Kocsma Szeged 1992 óta működő alternatív zenés klubja. Kínálatunkban megtalálható számos értékes, a fősodorból kiszorult zenei irányzat, a jazztől a blueson, az elektronikán át az indie-ig. A pult baráti árakkal és széles választékkal áll rendelkezésetekre.

Nyitva tartás:
Hétfő-csütörtök: 17-24
Péntek-szombat: 17-24
Vasárnap: zárva.

A programok - ha másképp nem jelöljük - este 8-kor kezdődnek.

Szeged, Kálmány Lajos u. 14.
Telefon: +36.62.700.139
Mobil: +36.70.250.9279
Mail: jazz.szeged[kukac]gmail[pont]com

Modern iWiW

Jazz Blog

Nincs megjeleníthető elem

Grand Café

Nincs megjeleníthető elem

Galéria

Hírlevél

Név
E-mail cím
süti beállítások módosítása